Liposuction Nedir?
Liposuction, vakumlama (suction) tekniği kullanılarak vücudun karın, kalça basen, kol, boyun gibi bölgelerinden yağ alma işlemidir. Kilo kaybı ve egzersiz ile azalma göstermeyen yağlanmaların olduğu şikayetlere yönelik gerçekleştirilen ve bölgedeki fazla yağları azaltmayı amaçlayan operasyondur. Ticari olarak Lipoplasty, Liposculpture ya da Liposhaping olarak anılan uygulamaların tamamı liposuction ameliyatıdır.
Liposuction ameliyatı nasıl yapılır, ameliyat sonrası süreç nasıldır ve nelere dikkat etmek gerekir, liposuction ameliyatı neden tercih edilir ve hangi bölgelere uygulanabilir, riskleri var mıdır gibi birçok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Liposuction Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Liposuction ameliyatında deriye birkaç milimetrelik kesiklerden sokulan içi boş borucukların (kanüller) yardımıyla deri altındaki yağ dokusu emilmektedir. Emme işlemi bu küçük borucuklara bağlı bir vakumlama aleti ile yapılıyor. İşlemin adında yer alan “suction” kelimesi de bu vakumlama tekniğini ifade etmektedir.
Kas hücrelerinde olduğu gibi yağ hücreleri de ergenlik döneminden itibaren sayısal artış göstermez ama hacim kazanırlar. Liposuction ameliyatında amaç ilgili bölgedeki yağ hücresi sayısını azaltmaktır.
Liposuction ameliyatı genel ya da lokal anestezi (sedasyon) altında bir hastanede ameliyathane ortamında yapılmaktadır. Alınacak yağ miktarına bağlı olarak ameliyatı süresi yarım saat ile 6 saat arasında değişkenlik göstermektedir.
Kanüllerin giriş noktalarındaki kesilere kendiliğinden eriyen dikişler atılmaktadır. Genellikle her giriş noktası için 1 dikiş yeterli olmaktadır.
Neden Liposuction?
Genetik faktörlere ve yaşam tarzına bağlı olarak fazla kilolu olmasa dahi kişinin vücudunun farklı bölgelerinde yağ dokusu birikebilir. Üst gövde ince olmasına rağmen basen bölgesinin orantısız genişliği, karın bölgesinde bel simidi olarak adlandırılan yağ birikimleri, boyun bölgesinde kilo vermeye rağmen yok olmayan gıdı görünümü hem erkeklerin hem de kadınlar çokça şikayet ettiği durumlardır.
Diyet ve sportif aktiviteler ile azaltılan vücut yağ oranına rağmen kurtulamadığınız bölgesel yağlanma şikayetlerine liposuction ile yağ aldırma çözüm sunmaktadır.
Liposuction’ın bir kilo verme yöntemi olmadığı unutulmamaldır. Liposuction ile yağ aldırma niyeti ile gelen hastalar öncelikle diyet ve spor ile kilo vermeye yönlendirilmektedir. Doğal yöntemler ile sonuç alınamayan bir noktaya geldikten sonra liposuction ameliyatı tercih edilmelidir.
Liposuction Ameliyatı Sonrası
Genellikle ameliyattan sonra yatış gerekmemektedir. Daha kapsamlı operasyonlarda 1 gece hastanede kalınması gerekebilmektedir. Ameliyattan sonraki ilk 3-4 gün ameliyat ve dikiş bölgelerinde ağrı ve sızı olacaktır. Ağızdan alınan ağrı kesiciler bu ağrıların geçmesi için yeterlidir.
İlk hafta hafif ve orta derecede şişme ve morluklar olacaktır. Bunlar zamanla kaybolacaktır.
Genellikle 3-4 gün sonra işe dönmek mümkündür. Ameliyattan 2 hafta sonra yürüyüşlere, 3 hafta sonra koşulara başlanabilir. Daha ağır sporlar için 6-8 hafta beklemek uygun olacaktır.
Ameliyattan sonra deri dokusunun yağ alınan bölgeye adaptasyonu ve sarkmaması için korse kullanımı faydalıdır ve tavsiye edilmektedir. Kullanılan tekniğe göre ya da ameliyata göre korse kullanım süresi değişmektedir. Ne süreyle korse kullanmanız gerektiği konusun doktorunuz gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.
Liposuction ameliyatı sonrası iz kalır mı?
Liposuction ameliyatı öncesi – sonrası görünümde çok minimal (10 milimetreden az) gözle görülmesi zor cerrahi kesi izi oluşmaktadır. Liposuction izleri cildin kendini onarma süreci içerisinde zamanla daha da belirginliğini kaybedecektir.
Liposuction ile Yağ Alınan Bölgeler
- Göbek ve karın bölgesi
- Sırt Bölgesi
- Üst kol ve koltuk altı
- Uyluk ve bacak bölgesi
- Boyun ve gıdı bölgesi
- Kalça
Kadınlarda ve Erkeklerde Liposuction
Karın ve bel bölgesinden alınan yağlar üst vücuda göze estetik görünen kum saati görünümünü kazandırdığından dolayı hem erkeklerde hem de kadınlarda tercih edilen liposuction bölgeleridir.
Yağlar genellikle kadınların kalça ve basen bölgesinde yoğun olmakla birlikte vücudun pek çok yerinde dağınık depolanmaktadır.
Erkeklerin ise karın ve bel bölgesinde yoğun yağlanma söz konusudur. Erkeklerde liposuction ile bu bölgelerden yağ alarak simitten tamamen kurtulmak ve sixpacks denilen kas gurubunu görünür hale getirmek mümkündür.
Erkekler daha çok yağları alarak bu kasları görünür hale getirmeyi arzu ederken, kadınlarda erkeklerdeki kadar bu bölgeden yağ alınmaz. Kasların ortaya çıkması kadınsı görünüme olumsuz etki ettiğinden dolayı tercih edilmemektedir.
Gelelim en sık liposuction hakkında en sık duyduğumuz sorulardan birine:
Liposuction ile ne kadar yağ alınır?
Liposuction, yağ aldırma ameliyatı olarak anıldığı için bir kilo verme yöntemi olarak algılanabilmektedir. Hastalar açısından yağ aldırma operasyonlarına ilişkin netleştirilmesi gereken temel nokta bu girişimsel müdahalelerin hastalara kilo verdirmekten daha çok vücut biçimlendirme olanağı sunuyor olmasıdır. Ayrıca liposuction doğal yöntemler ile verilemeyen yağların alınması için tercih edilmelidir. Bunlar göz önünde bulundurulduktan sonra gerçekleştirilen liposuction ameliyatı ile göbek, geniş basen, gıdı gibi biçimsel olarak hastalara rahatsızlık veren bölgesel yağlanma problemlerinin giderilmesinde başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Ancak, ilgili ameliyat alanına göre değişmekle birlikte vücuttan en fazla 4 – 5 kilo kadar yağ kaybı sağlanabileceğini bilmek gerekmektedir. Bu yüzden obezite seviyesinde kilolu hastaların, yağ aldırma operasyonu olarak bilinen liposuction yöntemleri yerine bariatrik cerrahi yöntemlerini tercih etmeleri önerilmektedir.
Liposuction’ın riskleri
Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi alanında gerçekleştirilen uygulamalar tıbbi müdahalelerdir. Liposuction’da cerrahi bir uygulamadır ve hastane ortamında ameliyathanede gerçekleştirilir. Tedaviye yönelik gerekli muayenelerin yapıldığı, uzman bir doktor gözetiminde ilerletilen ve hastanın doktorun tavsiyelerine uyduğu bir tedavi süreci risklerin ortadan kaldırılmasında en önemli unsur olmaktadır.
Bununla birlikte genel anestezi yada sedasyon altında gerçekleştirildiğinden dolayı anestezinin taşıdığı riskler bu ameliyatta da geçerlidir.
Yanlış uygulamalar ya da hatalı bölgelerden alınan yağlar çökme ya da sarkmalara sebep olabilir. Bundan dolayı liposuction ameliyatında tecrübeli hekimleri tercih etmenizde fayda var.
Alternatif Yağ Aldırma Yöntemleri
Liposuction genel ya da lokal anestezi gerektiren bir ameliyattır. Ancak, günümüzde vaser liposuction, lazer liposuction ve soğuk lipoliz gibi farklı teknolojiler ve cihazlar kullanılarak yağ aldırmak da mümkündür. Bu başlık altında kısaca bunların liposuction ameliyatından farkına değineceğiz, ilgili uygulamalar ile ilgili detaylı bilgiye bölümlerin altında linkleri takip ederek ulaşabilirsiniz.
Lazer liposuction
Lazer liposuction, genel anestezi zorunluluğu olmadan cildin altındaki yağları eritmeyi hedefleyen minimum invazif bir operasyondur. Yağların eritilmesi ve alınması işlemi lazer ışınlarının kullanıldığı FDA onaylı cihaz vasıtası ile gerçekleştirilmektedir. Doğrudan yağ hücrelerini hedef alan sistem ile gerçekleştirilen uygulama liposuction ile karşılaştırıldığında avantajı iyileşme sürecinin daha kısa olmasıdır.
Soğuk Lipoliz
FDA onaylı soğuk lipoliz cihazı vasıtasıyla cilt altındaki yağ hücrelerinin cerrahi girişim olmadan dondurularak yok edilmesi amaçlanmaktadır. Soğuk lipoliz, liposuction ameliyatının aksinin cerrahi bir ameliyat değildir. Günlük yaşamınızın bir bölümünde seanslar halinde uygulanabilecek ve seans sonrasında hayatınıza devam edebildiğiniz bir uygulamadır. Soğuk lipolizin liposuction’a göre avantajları:
- Ödem ve kılcal damarlara ilişkin morlukların görülmez.
- Acı veren bir uygulama değildir.
- Gün içinde çalışma hayatına devam edilebilir.
- Noninvazif bir uygulamadır.
- Genel ya da lokal anestezi gerektirmez.
Liposuction ameliyatında olduğu gibi ameliyat sonrasında vücudunuzdaki yağ kütlesi hemen azalmayacaktır. Devam edilen seanslar ve vücudunuzdaki yağlanmaya bağlı olarak zaman içinde seanslar devam ettikçe sonuç alınır. Soğuk lipoliz ile kristalize edilen yağ hücreleri bağışıklık sistemi tarafından temizlenir.
Detaylı bilgiye “Soğuk lipoliz ile yağ yakımı” yazısından ulaşabilirsiniz.
Vazer Liposuction
Vaser liposuction ya da ultrasonik liposuction yöntemi, liposuction ameliyatına benzer şekilde vücuttan yağ kaybı sağlanması amaçlı gerçekleştirilen; ancak genel anestezi zorunluluğu olmayan bir operasyondur. Yağların eritilmesi ve alınması işlemi ultrasonografik ses dalgalarının cilt altına iletilmesini sağlayan cihaz ile cerrahi girişim en az düzeyde olacak şekilde FDA onaylı bir teknoloji ile gerçekleştirilmektedir. Doğrudan yağ hücrelerini hedef alan sistem ileiyileşme süresi liposuction ameliyatına göre daha kısadır.
Vazer liposuction avantajı:
Vaser liposuction özellikle kişinin vücudundan alınacak yağların yüz dolgusu, meme dolgusu, kalça dolgusu gibi diğer uygulamalarda kullanılması hedeflendiğinde tercih edilmektedir. Çünkü, ultrasonik (vaser) liposuction sayesinde hastanın kendisinden alınan yağ, yine hastanın vücudunun diğer bölgelerine şekillendirme amaçlı aktarılabilmektedir.
Liposuction ne zaman etkisini gösterir?
Operasyon sonrası ameliyat korsesi kullanımının 20 günden kısa olmamak kaydıyla doktorunuzun tavsiye ettiği sürece boyunca devam ettirilmesi vücut şeklinin oturması, derinin toparlanması açısından oldukça önemlidir. Liposuction ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin ardından amaçlanan sıkılaşma ve vücut şekli değişikliği zaman içerisinde netlik kazanmakta ve gözlemlenen değişimler ilk 6 ay içerisinde maksimum seviyeye ulaşmaktadır.
Liposuction sonrası beslenme biçimine dikkat edilmesi ve vücutta yeniden yağlanma oluşturacak bir hayat tarzından kaçınılması gerekmektedir.
Liposuction ile Gıdı Aldırma Mümkün müdür?
Kısaca cevaplamak gerekirse evet, liposuction ile “gıdı aldırmak” mümkündür. Kişinin boyun bölgesinde oluşan yağlanma durumuna göre karar operasyona karar verilir. Boyun bölgesinde oluşan fazla yağların çıkarılması ve duruma göre derinin gerilmesi işlemi söz konusudur. Gıdı liposuction, vaser veya lazer liposuction yöntemleri ile sadece lokal anestezi ile bölgesel uyuşma sağlanarak da yapılabilmektedir.
Başka sorularınız mı var?
Sayfada cevabını bulamadığınız sorular ya da danışmak istediğiniz konular için iletişim sayfasındaki formu kullanarak ya da sağ alttaki whastapp butonuna tıklayarak whatsapp üzerinden de sorularınız iletebilirsiniz.