Uyluk (Üst Bacak) Germe
Kişiler fazla kilo kaybı yaşadıklarında, hamilelik dönemlerinden sonra ya da yaşlarının ilerlemesi ile beraber uyluk -üst bacak- bölgelerinde yağlanma ve sarkmalar meydana gelebilir. Bu durum hem hastanın estetik anlamda mutsuz olmasına hem de hastanın yürürken rahatsız olmasına neden olup konforunu da bozabilmektedir. O nedenle bazı hastalar uyluk germe (üst bacak germe) operasyonuna ihtiyaç duyabilirler
Bu problemlerin tedavisi için uygulanabilecek yöntemlerden bir tanesi lazer lipoliz yöntemidir. Ancak sorunun kapsamı genişlediğinde bazen lazer lipoliz yöntemi tek başına yeterli olmayabilir. Bu yüzden de hastaya bacak estetiği olarak uyluk germe (üst bacak germe) operasyonu ile bölge kasığa doğru gerdirilebilir.
Fakat hastaya böyle bir operasyonun yapılabilmesi konusunda hem hastanın rahatsızlık bulunan bölgesindeki derinin kalitesi hem de hastanın ortaya çıkabilecek kesi izleri ile alakalı toleransı karar alma sürecini etkileyecektir. O sebeple öncesinde hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesi gerekebilir.
Uyluk Sarkması Nedir? Neden Olur?
Hem fazla kilo verildiği durumlarda hem hamilelik döneminden sonra hem de yaşın ilerlemesi ile birlikte uyluk olarak belirtilen üst bacak bölgesinde çeşitli deri sarkmaları ve deri gevşemeleri görülebilir. Bu gibi durumlarda hastalar bacak estetiği ihtiyacı içerisine girebilirler. Çünkü uyluk bölgesinde cilt fazla incedir ve sarkma ya da çatlama gibi reaksiyonlara oldukça eğilimlidir. Özellikle bu durum çok fazla kilo vermiş hastalarda görülebilir. Çünkü ciltte esneme meydana gelir ve cilt kendini toplayamadığı için sarkma oluşabilir. Bu gibi sorunların giderilmesi amacı ile üst bacak germe ameliyatı yapılabilir.
Hastaları bacak estetiği operasyonlarına yönlendiren sebepler arasında hastanın yürürken ortaya çıkabilecek sürtünmeden dolayı rahatsızlık duyması gösterilebilir. Aynı şekilde böyle sorunları oluşması yaz aylarında hastaların pişik ya da mantar gibi problemlere maruz kalması risklerini de arttırabilir. O nedenle üst bacak germe (uyluk germe) operasyonları hem hastanın estetik kaygılarını gidermek amacıyla hem de hastanın daha konforlu bir yaşam sürmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Yani bu amaç ile yapılan bacak estetiği uygulamalarının iki yönlü etki sağlayabileceği söylenebilir.
Uyluk Germede Yönteme Nasıl Karar Verilir?
Hasta böyle bir şikayet ile geldiğinde hastaya detaylı bir muayene yapılır. Bu muayenede hem hastanın uyluk germe (üst bacak germe) operasyonundan nasıl bir beklentisi olduğu öğrenilir hem de hastanın uyluk bölgesinde bulunan derinin kalitesi ve yağ fazlalığı incelenir. Özellikle bölgede yalnızca yağlanma bulunuyorsa ve sarkma görünmüyorsa bazen lipomatik ile liposuction uygulaması tek başına yeterli olabilir. Bu uygulama ile üst bacak inceltme ve bacak sıkılaştırma imkanı sağlanabilir. Ancak hastanın uyluk bölgesinde sarkma olarak nitelendirilebilecek gevşeme ya da benzeri bir durum var ise klasik tarzda liposuction uygulaması yeterli olmayabileceği için başka bir bacak estetiği yöntemi üzerinde durulması gerekebilir.
Özellikle hastanın uyluk bölgesinde yağlanma ile beraber belirgin bir sarkma sorunu da var ise hastaya uyluk germe (üst bacak germe) ameliyatı yapılması gerekecektir. Eğer doktor gerekli görür ise uyluk germe (üst bacak germe) ameliyatını lazer liposuction tedavisi ile destekleyerek de gerçekleştirebilir. Böylece hem bölgede bacak sıkılaştırma hem üst bacak inceltme hem de genel bir toparlanma sağlanabilir. O nedenle operasyon öncesinde yapılacak muayene çok önemlidir. Hasta muayenesi sonrasında doktor hastaya yapılması gereken ameliyat ile ilgili olarak detaylı bilgi verecektir. Ardından da hastanın operasyona karar verme süreci başlayacaktır.
Uyluk Germe Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Uyluk germe (üst bacak germe) ameliyatı ile bölgedeki sarkmış durumda olan yağ dokusu ve de fazlalık olan cilt çıkarılabilir. Uyluk germe (üst bacak germe) ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilebilir.
Uyluk germe (üst bacak germe) ameliyatının süresi hakkında muayene yapmadan net bir bilgi vermek doğru olmaz. Çünkü hastaya yapılacak ameliyatın kapsamı bu muayene sonrasında ortaya çıkacaktır. Ancak ortalama 1 ya da 2 saat gibi bir süre alacağı söylenebilir. Aynı şekilde hastanın uyluk germe (üst bacak germe) ameliyatı sonrasında 1 ya da 2 gün de hastanede kalması gerekebilir. Bu konu da yine hastanın sağlık durumuna, ameliyatın kapsamına ve başka benzeri değişkenlere göre farklılık gösterebilir.
Genellikle uyluk germe (üst bacak germe) ameliyatında hastanın sorun bulunan bölgesindeki yağ dokusu çıkarılmaktadır öncelikle. Sonrasında bacak sıkılaştırma sağlanabilmesi amacı ile bölgedeki fazlalık deri yukarıya doğru yani kasıklara doğru gerilir. Bu yöntemin hastanın sorunu için radikal bir çözüm sağlayabileceğinden söz edilebilir. Fakat elbette uyluk germe (üst bacak germe) ameliyatı kararının verilmesinde hastanın deri kalitesi ve ortaya çıkacak kesi izleri konusunda düşüncesi de önemli olacaktır. Çünkü zaman içinde çizgi halinde bir ize dönüşebilecek olsa da uyluk germe (üst bacak germe) operasyonunun yöntemi itibariyle bir kesi izi bulunur.
Uyluk germe (üst bacak germe) ameliyatının ardından hasta çok şiddetli ağrılar çekmez. Hastanın yaşayacağı ağrılar için de doktorun vereceği ağrı kesiciler yeterli olacaktır.
Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gereklidir?
Uyluk germe (üst bacak germe) operasyonu direkt olarak hastanın bacaklarında gerçekleştirilen bir ameliyat olduğu için en az bir hafta süre ile hastanın çok yoğun hareketlerden kaçınması gerekecektir. Aynı şekilde dikiş bölgesinin de korunması çok önemli olacaktır. Pek çok estetik cerrahi operasyonunda olduğu gibi uyluk germe (üst bacak germe) operasyonunda da haftanın birkaç hafta süre ile korse kullanması gerekecektir. Bu konuda yapılması gerekenleri ve hastanın dikkat etmesi gereken konuları hem operasyon öncesinde hem de operasyon sonrasında doktor hastaya aktaracaktır. Hastanın mutlaka doktorun tavsiyelerine eksiksiz bir şekilde uyması iyileşme sürecine katkı sağlaması adına oldukça önemli olacaktır.
Uyluk germe (üst bacak germe) ameliyatının sonrasında hastanın aynı zamanda dikiş bölgesinin açılmaması için de özen göstermesi gerekmektedir. O nedenle ameliyatın ardından iyileşme dönemindeki istirahat haline dikkat etmek gerekir. Dikiş bölgesinde hijyene dikkat edilmemesi, yeteri kadar dinlenilmemesi ve ağır hareketlere yine de girilmesi hastanın dikiş bölgesi ile alakalı sorunlar yaşamasına neden olabilir.
Ancak eğer hasta uyluk germe (üst bacak germe) ameliyatının ardından iyileşme dönemindeki dikkat etmesi gereken noktalara özen gösterir ise zaman içerisinde daha sıkı ve daha düzgün, istediği şekle kavuşmuş bacaklara da sahip olabilir. Bu noktada hem hastanın gerekli itinayı göstermesi önemlidir hem de hastanın doğru doktor ve doğru operasyon yeri seçmesi önemli olacaktır. Bu nedenle alınacak kararda da hastanın hassas davranması tavsiye edilmektedir.